Olga Oude Lenferink

LEERKRACHT EN COACH

Olga Oude Lenferink

Olga heeft een jarenlange ervaring in het onderwijs, als leerkracht op allerlei scholen op verschillende plekken in het land. (Voorgezet) Speciaal (basis) onderwijs, montessori, dalton, Jenaplan, regulier onderwijs. Daarvoor en daarnaast heeft ze reeds menig opleiding, cursus, workshop en training gevolgd. Ze is ontzettend leergierig. Zij ziet snel verbanden vanuit het grotere geheel, die ze vervolgens om weet te zetten in behapbare, inzichtelijke en overzichtelijke toepassingen. Vanuit haar ervaring, inzicht en kennis weet zij altijd direct haar rol op te pakken op een school, en zich te verbinden met de kinderen en het team. 

netwerkpevsaschabrasz10.jpg

In haar opleiding Pedagogisch Meesterschap ‘Pedagogisch Evalueren & Verantwoorden’ heeft zij ervaren hoeveel en welke ruimte er is in een schoolsysteem. Zij heeft in het kader van haar opleiding onderzocht en ontdekt hoe je met kinderen vanuit grote gezamenlijke thema’s kunt komen bij de individuele leervragen en leerroutes van de kinderen. Zij ontwikkelde daarbij een onderwijsaanpak om de kinderen hierin op weg te helpen, en te begeleiden. En daarbij zorgt zij ervoor dat de kinderen hun opgedane kennis altijd weer delen in de groep, zodat je van individueel leren ook groepsleren maakt. 

 

Een klein aspect hieruit wat zij nu ook nog altijd inzet in haar werk op de verschillende scholen is het ‘Regel-en-Onthoud’-schrift. Elk kind krijgt van haar een eigen schriftje, met daarin de specifieke uitleg die een kind gekregen heeft, en aandacht voor kwaliteiten van het kind. Het kind kan zelf ook die dingen opnemen in het schrift, waar het nog steun bij nodig heeft om te onthouden. (Dit kan gaan over reken-uitleg, spellingregels, maar ook over hoe je goed samen werkt, of over aspecten van het leren ‘samen leven’.) Zo werkt zij met de kinderen aan hun zelfvertrouwen en hun zelfverantwoordelijkheid. Door de weken heen bemerken de kinderen hun eigen voortgang, omdat ze bijvoorbeeld een bepaalde regel helemaal niet meer hoeven terug te zoeken in hun schrift of omdat bepaalde (storende) situaties zich nu veel minder voor doen.

 

Naast haar werkzaamheden als leraar is zij werkzaam als coach, van kinderen en volwassenen die met kinderen te maken hebben (ouders/ opvoeders/ verzorgers/ leraren). 

 

In haar werk is zij enthousiast en betrokken en vanuit vertrouwen en geduld altijd gericht op hoe we met elkaar de kinderen verder kunnen helpen in hun brede ontwikkeling.

 

 

‘Kinderen meer eigenaar laten zijn van dat wat er te leren is.’

www.oude-Lenferink.nl